
muhabir-112@hotmail.com
‘VOLKANİK KIŞ’ ENDİŞESİ!
04 Ekim 2021 00:55:38
Yarından Sonra...
Merhabalar, konuyla ilgili öyle uzun makalelerden ve haberlerden kesitler aktarmayacağım. Bu bir komplo teorisi ya da senaryo da değil. Daha önce defalarca yaşanmış bir fenomendir ve 1991 ve 2010 yıllarında küresel ölçekte ancak nispeten küçük çaplı olarak gerçekleşmiştir.
Öncelikle Volkanik kışın tanımı kısaca; Alt atmosfer tabakasının bir yanardağ veya volkan patlaması sonucu soğuması fenomeni. Kül ve kükürtlü gazlardan oluşan aerosollar ve sülfürik asit, büyük patlamayla stratosfere kadar fırlayarak sis gibi bütün Dünya'yı kaplar. Güneş ışınları böylece kısmen yutulur, kısmen de uzaya yansır… Bu durumun olması için bir volkanın büyük patlama yapması, etkinliğin günlerce, haftalarca veya daha uzun süre sürmesi ya da çok sayıda volkanın faaliyete geçmesi sonucu oluşur.
Dünya üzerinde 500 aktif volkan-yanardağ bulunmaktadır. Her sene ortalama 40-50 volkan faaliyete geçerek, lav akıtmakta, kül püskürtmekte ve havayı kirletmektedir. Küller ve volkanik bulutlar, hava trafiğini etkilenmekte, ekinleri yok etmekte, can ve mal kayıplarının olmasının yanı sıra bazı faaliyetler bölgesel ve küresel ölçekte soğuma trendini de tetikleyebilmektedir.
2021 yılı içerisinde, İtalya (Sicilya adası), İspanya (Kanarya adaları), ABD (Hawaii adaları), Meksika, Endonezya, Filipinler, Japonya ve İzlanda olmak üzere birçok yanardağ çeşitli ölçeklerde faaliyete geçti.
Son olarak, Kanarya takım adalarından La Palma adasında, 3 hafta önce, Hawaii adalarında da birkaç gün önce faal olan volkanlar kül püskürtmeye ve lav akıtmaya tüm hızıyla devam ediyor.
Uzmanlara göre, yanardağ faaliyetlerinin sürmesi durumunda özellikle Kuzey Yarım Küre’de, 2022 yılında soğumanın etkili olmaya başlayabileceğini düşünüyor. 2021-22 kışının Avrupa ve Asya’nın bazı kesimlerinde çok daha çetin geçebileceği ve bu durumdan Türkiye’nin de zaman zaman etkilenebileceği öngörülüyor. Şuan için Küresel Çaplı bir soğuma beklenmese de özellikle La Palma’daki yanardağın aylarca daha lav akıtmaya ve kül püskürtmeye devam edeceği tahmin ediliyor.
1991 yılında Filipinler'deki Pinatubo Dağı patlaması sonucu dünya genelinde ortalama sıcaklık 1 derece düşmüş ve bu yerel çaplı olarak 1993 yılına kadar çok çetin kışlara neden olmuştu.
İzlanda'nın güney kesiminde yer alan ve adıyla da tartışma konusu olan Eyjafjallajökull, uzun süre süren uykusunu 2010 yılında uyanmış ve devamında 2011 kışı Avrupa’da çok çetin 2012 yılı da Kuzey Yarı Küre genelinde çok daha sert geçmişti. Hatta soğukluk rekorlarının kırıldığı 2012 kışında, Karadeniz’in Ukrayna ve Romanya kıyıları, birkaç mil açıklara kadar yer yer donmuş, gemilerdeki mürettebatlar mahsur kalmıştı.
Karadeniz Ereğli’de de sıcaklık -11 dereceye düşerek soğukluk rekoru kırılmıştı.
Havalar nasıl olursa olsun sizin gönlünüzün havası güzel olsun. Sağlıcakla hoşça kalın…