
muhabir-112@hotmail.com
HERKESİ İLGİLENDİREN 3 BAŞLIK…
13 Ekim 2021 15:44:20
Yarından Sonra...
Uluslar arası birçok makaleden derlediğim bilgilere bazında, yapılan hesaplamalara göre, 21’inci yüzyılda, yok oluş olmasa da evimiz yani dünyamızın başına dert olacak en büyük bazı felaketleri 3 başlık halinde topladık:
- Virüs Salgını (Çok yüksek ihtimal):
Bunu belki de oldu-oluyor kabul edebiliriz. Çünkü Korona virüs salgınından birkaç sene önce bu makalenin yayınlandığını tespit ettim. Ancak, bulunduğumuz yüzyıl içerisinde yeni salgınlarında gündem de olduğuna dikkati çekiyoruz…Bilim insanları, tam olarak zamanını bilemese de, 2100 yılına kadar olası salgının tüm dünyaya yayılarak küresel ölçekte etkili olacağını, yeni tip virüsün aşısının veya ilacının bulunması için ülkelerin yoğun çaba harcayacağını ancak ilacı ya da aşısı bulunana kadar kitlesel ölümlere neden olabileceği öngörüsünde bulundular. Geçmişte benzer salgınların oluştuğuna dikkati çeken bilimciler, bu konudaki ihtimali ‘Çok yüksek’ kategoride değerlendiriyor. Bir buçuk seneye aşkın malum durumdan dolayı bu çok tanıdık gelmiştir…
- İklim Değişimi (Çok yüksek ihtimal):
En çok duyduğumuz konulardan biri ve binlerce makale yazılan, kamuoyunda genellikle “Küresel Isınma” olarak ta bilinen bu değişim için henüz geri dönülmez noktada değiliz, lakin uzmanlara göre o sınıra çok ancak yakınız!
Türkiye’yi de etkilemesi beklenen iklimsel değişimin etkilerini görmeye başladık bile... Özellikle yüzyılın sonlarında bu etkilerin daha da artacağı, sel felaketleri, iri taneli dolular, fırtınalar, hortumlar, kasırgalar, aşırı sıcak ve soğuk dalgaları, aşırı yıldırım hadiseleri, kuraklık, deniz sularının yükselmesi olaylarının daha etkin ve yaygın şekilde etkili olacağı öngörülüyor.
Bu durumlara bağlı olarak orman yangınlarında artış ve tarımsal ürünlerin büyük zarar görmesi de gündemde…
- Süper Volkan Patlaması: (Yüksek ihtimal):
Süper volkanlar dünya var olduğundan beri gezegenin başına beladır. Ancak o kadar da haksızlık etmeyelim. Doğa bir taraftan yok ederken bir taraftan da oluşturarak dengeyi sağlıyor. Olumlu yönleri de mevcuttur. Hatta dünyanın oluşumunda ve yaşamın desteklenmesinde büyük etkileri olduğu biliniyor…Faydaları arasında bizleri besleyen gıdaları üreten toprak verimi buna bir örnek gösterilebilir. Süper Volkanlar, tarihin akışını değiştiren, uygarlıkları sonlandıran ve kitlesel yok oluşlara neden olan global ölçekte etkiye neden olan patlamalardır. Tablo karanlık gelse de, bu tür patlamalar çok ender (Ortalama 100 bin yılda bir) yaşanıyor.
Tespit edilen ve faaliyete geçmeleri durumunda küresel ölçekli etkiye neden olabilecek püskürmelere neden olabilecek en büyük Süper Volkanlardan üçü ABD'de, biri Endonezya'da, biri İtalya’da, biri Yeni Zelanda'da ve biri de Japonya'da bulunuyor.
Ege Denizi’nde yer alan Yunanistan’a ait olan Santorini yanardağı “Süper Volkan” kategorisinde yer almasa da 3 bin 600 yıl önceki patlamada Minos uygarlığının sonunu getirdiği ve küllerinin Ege ve Batı Akdeniz kıyılarına kadar ulaştığı tespit edilmişti. O dönemdeki patlama ile adanın üyük bölümünün sular altında kaldığı belirlenmiştir. Santorini’nin günümüzde 3600 sene öncekine benzer patlama olasılığı düşük olsa da, bu yüzyıl içerisinde orta ölçekli faaliyet olasılığı bazı bilim çevreleri tarafından ‘Yüksek ihtimal’ şeklinde değerlendirilmektedir. Ayrıca, süper volkanlar, volkanologlar tarafından 7/24 takip altındadır.”
Ayrıca, süper volkan faaliyetleri güneş ışınlarını yansıtarak küresel soğumaya da sebep olabilmektedir. Geçmişte defalarca yaşanmıştır.
Bu üç başlık arasında, Yanardağ patlamaları dışında, iklim değişimi ile virüslerin yayılım sorumlusu insanoğludur ve teknolojimiz ne kadar gelişirse gelişsin doğa ana en büyük kuvvettir.
Devamı gelecek…