Sağlık Turizmi sektöründe hizmet veren Zonguldaklı Gurbet Altay, Balkanların En Büyük Uluslararası Sağlık Hizmetleri Sempozyumuna konuşmacı olarak katılacak.
Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kosova’dan konusunda uzman bilim insanlarının konuşmacı olacağı sempozyum, Kosova Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nin (Global Healthcare Travel Council) desteği ile Balkanların kalbi Kosava Priştina’da 29-30 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirecek.
IVF, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genetik, Ortopedi ve Travmatoloji, Göz Hastalıkları, Üroloji, Onkoloji, Psikiyatri, Girişimsel Radyoloji, Kalp Hastalıkları ve Akciğer Kanseri konularında uzman bilim insanları ile Kosova’daki hekimleri bir araya getirecek sempozyum ile bilimsel paylaşımların yapılması ve işbirliği olanaklarının gelişmesi sağlanacak.
Ortak kültürlerimiz ve halklarımız arasındaki köklü tarihi bağlar, Balkan Ülkeleri ve Türkiye arasında ticari ilişkilerle birlikte turizm ve sağlık alanındaki çalışmaların da gelişmesini sağlamıştır. Balkanlar, sağlık endüstrisinin gelişmesi ve tıp uzmanlarının deneyimlerini uluslararası işbirliği temelinde geliştirmeleri için Kosova da buluşuyor.
Sağlık Turizmi Strateji ve Marka Uzmanı, Zonguldak Dernekleri Federasyonu (ZONDEF) Onursal Başkanı Öğretim Görevlisi Gurbet Altay, “Sağlık Turizminde Etik Değerler” konuşması ile sempozyumda yerini aldı.
Gurbet Altay yaptığı açıklamada; “Son dönemde adından sıkça bahsettiren parlayan sektörlerin arasında Sağlık Turizmi yerini almıştır. Şu da bir gerçek ki çok hızlı büyüyen sektörlerde ister istemez kontrol güçsüzleşmektedir. Ülkemiz birçok alanda dünya ülkelerine göre hele hele de Avrupa’ya göre çok ajantajlı durumdadır. Çok iyi hekimlerimizin olması, son teknolojinin kullanılması, kısa bekleme süreleri ve tabii ki maliyet avantajı hastaların tedavileri için ülkemizi tercik sebebi yapmaktadır. Bu kadar hızlı büyüyen söktöründe %100 kontrol edilmesi tabii ki mümkün olmamaktadır. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim; gerek Ticaret Bakanlığın teşvikleri firmalarımızı diğer ülke firmalarına göre avantajlı kılmaktadır, gerekse de Sağlık Bakanlığımızın elinden geldiğinde kontrol mekanizmasını elinde tutması Sağlık Turizmindeki başarıyı da artımaktadır. Tabii ki en önemli olan hekimlerimizin ve sağlık turizm yapan kurumlarımızın paraya değil başarıya odaklanması bizi daha da tercik edilebilir hale getirecektir. Ben danışmanlığını yaptığım veya bir vesile ile görüştüğüm firmalarda etik değerini en önde tuttuklarını görmek memnuniyet vericidir. Gelen bir hastanın ülkemizden memnun ayrılması sadece kazancın sürdürülebilir olmasını değil mesleki etikliğinde bir ilkesi haline gelmiştir. Peki hala da aralarda tümüyle parayı düşünen hekim ya da kuruluşlar yok mu ? Tabii ki var. İşte onları da gerek kontrolleri sıkışlaştırarak gerekse de anlatarak en aza indirgemeye çalışmalıyız.
Son dönemde yine adından sık sık söz ettiren ve birçok vakaların tedavisinde ciddi başarı sağlanan ozon tedavisini, kalp rahatsızlıklarından kanser vakalarına kadar uygulamaktayız. Özellikle bağışıklık sisteminini güçledirmesi ile de hastalıklara karşı daha dirençli olunmaktadır.
Sempozyum ayrıca Türkiye'den yatırımcı olarak sağlık alanında, tıbbi cihaz, ilaç tedariğinde bulunan firmaların da çok fazla ilgisini çekiyor. Ülkemiz, uzun yıllardır Balkanlardan gelen hastaların güven içerisinde sağlık hizmetlerine erişiminde onlara hizmet veriyor. Bunun sağlık, hizmet ihracatına çok büyük katkısı var. Bu sempozyumun hem tıpbi cihaz alanında Türkiye'den Balkanlar'a yapılacak olan ihracatı hem sağlık hizmeti ihracatını destekleyeceğini düşünüyoruz. Bölgede yaşayan kardeşlerimiz, Türk doktorların, Türk sağlık kurumlarının nasıl bir teknolojiye sahip olduklarını, nasıl bir niteliğe sahip olduğunu çok iyi biliyorlar. Uzun zamandır yaptığımız çalışmaların sonucunda bizler hastalarımızın tedavi hizmetlerine güven içerisinde ulaşmasını sağlıyoruz. Bir çok branşta hastalara hizmet veriyoruz. Bu tür bilimsel çalışmalar sadece bizlerin değil ülkemizin tüm sağlık kurumlarının, hekimlerinin ve sağlık endüstrisinin diğer paydaşlarının faydasına olacak çalışmalardır. Ülkemizin sağlık hizmeti ihracatına katkıda bulunacağını düşündüğümüz bu sempozyum ülke olarak hedeflediğimiz sağlık hizmet ihracatı içinde bir mihenk taşı olacağına inanıyorum. Bizler bunun için elimizden gelen çalışmaları hem o bölgede hem de ülkemizde yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Kosova, Arnavutluk ve Makedonya dan doktorların katılım sağlayacağı sempozyumda konuşmacılar ve katılımcılar B2B toplantılar da gerçekleştireceklerdir. Katılımın tıp uzmanlarına ücretsiz olduğu sempozyuma hastanelerin ve sağlık sektörünün global markalarının da sponsorluk anlamında ilgisi büyük.
Gurbet ALTAY Kimdir?
1968 yılında Almanya doğumlu olan Gurbet Altay, aslen Zonguldaklıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu olan Altay, uzun yıllardan beri özel ve kamu kurumlarına iletişim eğitimleri vermekte ve yönetim danışmanlığı yaparak marka olmasını sağlamıştır.
Halen Sağlık Turizmi sektöründe çalışmakta olup, Sağlık Turizmi eğitimleri vermektedir. Halen İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisidir. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Komitesinde, TÜRSAB Sağlık Turizmi İhtisas Komisyonunda ve birçok Sivil Toplum Kuruluşlarından liderlik yapmakta ve birçok firmaya Sağlık Turizminde Strateji ve Marka danışmanlığı yapmaktadır.