Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, zehirlenmelere karşı uyararak; “Yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle her yıl yüzlerce kişi karbonmonoksit gazından etkileniyor” dedi.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte soba kullanımının artması, karbonmonoksit zehirlenmesi riskini de beraberinde getiriyor. Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, soba ve şofben kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları uyararak, alınacak basit önlemlerle bu tür vakaların önlenebileceğini belirtti.

Dr. Yılmaz, karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz ve oldukça tehlikeli bir gaz olduğunu vurgulayarak; "Yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle her yıl yüzlerce kişi karbonmonoksit gazından etkileniyor. Zehirlenmeler genellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda, bacası çekmeyen sobalar ve iyi yanmayan yakıtlar nedeniyle meydana geliyor. Bu tür durumlar, tıbbi müdahale gecikirse ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Dr. Yılmaz, soba ve ısıtma cihazlarının doğru kullanımı konusunda da “Kullanılan soba ve diğer cihazların kalite belgeli olması gerekiyor. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, sobaya aşırı yakıt doldurulmamalı ve yatmadan önce kesinlikle yakıt eklenmemeli. Sobalar, duvardan 15-20 santim uzakta ve en fazla 2 dirsek kullanılarak kurulmalı. Bacaların düzenli temizlenmesi, standartlara uygun ve yalıtımlı olması gerekiyor. Sobanın bulunduğu ortam sürekli havalandırılmalı, özellikle alçak basınçlı havalarda soba kullanılmamalı” ifadelerinde bulundu.

Anal Fissür Anal Fissür

Lodoslu havalar özel risk taşıyor

Dr. Yılmaz, lodoslu havalarda karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin arttığını belirterek; "Eğer bacalar standartlara uygun değilse, lodoslu havalarda soba yakılmamalı. Gece yatmadan önce mutlaka soba söndürülmelidir" diye konuştu.

Acil durumlarda yapılması gerekenler

Zehirlenme belirtileri durumunda camların hemen açılarak ortamın havalandırılması ve kişilerin güvenli bir alana taşınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Derhal 112 Acil Yardım hattını arayın. Unutmayın, soba değil ihmal öldürür" ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha